torsdag, oktober 01, 2009

Kanelbullens dag!


Ääälskar kanelbullar!
Har köpt (färdiga) idag på ICA- 2 kr/styck. Då är man ju liksom tvungen.
Ska kanske ta mig i kragen och baka nån dag.
Här får du recept också om du känner dig i baktagen!
Allt tar ca 2 timmar att göra.
Detta receptet ger ca 25 stycken underbara bullar!

Du behöver:
Deg:
25 g jäst för söta degar
75 g smör eller margarin
2 ½ dl mjölk
½ dl strösocker
1 krm salt
1 tsk malen kardemumma
ca 7 dl vetemjöl
Fyllning:
50 g margarin eller smör
½ dl strösocker
1 tsk kanel
Pensling:
1 ägg
Garnering:
pärlsocker
Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke.
Smält matfettet och tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37 grader.
Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten. Tillsätt salt, socker och kardemumma och rör om.
Använd gärna elvisp med degkrokar eller hushållsmaskin för att arbeta in allt vetemjöl i degen. Degen ska bli mjuk och smidig. Låt jäsa 30 minuter övertäckt.
Gör fyllningen. Rör ihop matfett, socker och kanel.
Kavla ut degen till en rektangulär platta, ca 20 x 50 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär ca 1 ½ cm tjocka skivor och lägg dem i bullformar med snittytan uppåt. Låt jäsa ca 30 minuter.
Vispa upp ägget med vanlig visp och pensla försiktigt på bullarna (inte trycka hårt). Strö över pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 8-10 minuter eller i varmluftsugn 200 grader i 10-12 minuter.

Variationstips:
Kanelen i fyllningen kan bytas ut mot kardemumma eller vaniljsocker, så blir det kardemummabullar respektive vaniljbullar istället!
En annan god fyllning: choklad!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kul att du vill säga något!
Det visar att du engagerar dig i det jag skriver o det gör mig happy happy.